Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  ICGC, n m
  • ca  Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, n m sin. compl.
  • es  ICGC
  • es  Instituto Cartográfico y Geológico de Cataluña sin. compl.
  • en  ICGC
  • en  Cartographic and Geologic Institute of Catalonia sin. compl.

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Institucions, instal·lacions i centres>

Definition
Acrònim de Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, creada el 30 de gener de 2014 a partir de la integració de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (fundat l'any 1982), de l'Institut Geològic de Catalunya (creat l'any 1979, com a Servei Geològic de Catalunya) i de l'empresa pública GEOCAT, en el marc de les mesures impulsades pel Govern de la Generalitat enfocades a la simplificació i racionalització del sector públic.

Té com a funcions principals:
1. Establir, gestionar, conservar i millorar la infraestructura física i els sistemes tecnològics necessaris per a construir i gestionar el Servei de Posicionament Geodèsic Integrat de Catalunya i el manteniment de les bases de dades topogràfiques que hi donen suport.
2. Dur a terme les cobertures d'imatge mètrica aèria del territori de Catalunya, amb sensors actius i passius, i mantenir aquests sensors i les bases de coneixement i d'informació necessàries per a tractar les dades geogràfiques i temàtiques produïdes per teledetecció aeroespacial.
3. Establir i mantenir les bases de dades cartogràfiques i les sèries cartogràfiques que se'n deriven, les quals donen suport a l'establiment de les sèries urbanes i territorials.
4. Elaborar el mapa geològic de Catalunya a les escales pròpies de la planificació territorial i urbanística.
5. Fer treballs de cartografia geològica, geofísica, geotècnica, geotemàtica i de riscs geològics o associats, incloent-hi el risc d'allaus, edafologia, cartografia de sòls i estudis d'erosió,
6. Col·laborar amb els òrgans de l'Administració de l'Estat amb competències de caràcter cartogràfic i del camp de la geologia i de les disciplines relacionades i dur a terme la coordinació i la cooperació amb els ens locals de Catalunya en aquest àmbit.
7. Dirigir i gestionar la Cartoteca de Catalunya, la qual coordina la recollida i l'estudi de la documentació geogràfica i cartogràfica existent.
8. Desenvolupar i mantenir la xarxa sísmica i el servei d'informació sismològica i d'avaluació del risc sísmic de Catalunya.
9. Crear, estructurar, difondre i mantenir la infraestructura de dades espacials de Catalunya (IDEC), i alhora col·laborar amb altres ens i òrgans de la Generalitat per a dur a terme i millorar de manera permanent aquesta infraestructura.
10. Elaborar estudis, emetre informes o formular suggeriments en l'àmbit de les seves funcions, destinats als diferents departaments de la Generalitat o al Govern, a iniciativa d'aquests òrgans o a iniciativa pròpia.
11. Publicar i difondre productes cartogràfics i geològics.
12. Organitzar, dur a terme, dirigir, tutoritzar i elaborar programes de recerca, d'innovació i de formació científica i tècnica en els àmbits de la seva actuació, per si mateix o en col·laboració amb altres entitats i organismes, en particular amb les universitats catalanes i altres organitzacions especialitzades en serveis cartogràfics.
13. Fomentar i promoure els serveis cartogràfics i geològics públics i privats, i també la recerca, la docència i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit cartogràfic i geològic.

Note

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6