Back to top
gírgola de faig japonesa gírgola de faig japonesa

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  gírgola de faig japonesa, n f
  • es  seta del haya
  • es  shimeji
  • fr  champignon du hêtre
  • fr  pleurote tacheté
  • fr  pleurote tesselé
  • fr  shimeji
  • pt  shimeji
  • en  beech mushroom
  • en  shimeji
  • de  Buchenrasling
  • nc  Hypsizygus tessellatus

<Botànica>

Definition
Bolet carnós comestible de la família de les tricolomatàcies, originari de l'est de l'Àsia, amb el barret estès, lleugerament convex, humit i de color bru ocraci o blanquinós, amb la superfície que suporta l'himeni de color crema amb làmines adnades i sinuades intercalades amb lamel·les, i amb la cama llarga, central o excèntrica, sovint flexuosa i fibril·losa a la base, el qual creix en flotes, especialment a la soca dels faigs.

Note

  • La gírgola de faig japonesa és un bolet típic de la cuina del Japó, utilitzat sobretot per a fer sopes i tempura.
  • La forma shimeji, documentada en algunes llengües, és un manlleu del japonès; correspon a la forma transcrita segons el sistema de romanització Hepburn.