Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentation
  • ca  múrgola, n f
  • ca  rabassola, n f sin. compl.
  • es  seta
  • fr  morille

Definition
Bolet de l'espècie Morchella. És un dels bolets més coneguts i que es troba fàcilment als mercats. Se'n distingeixen diferents varietats, però totes tenen en comú l'aparença d'esponja o de rusc del seu barret en forma de pinya, que fa entre 4 i 10 cm de diàmetre. De carn compacta, un xic elàstica, cal escaldar-los abans de cuinar-los.

Note

  • Tots els bolets anomenats múrgoles o rabassoles, així com els ariganys pertanyen a la mateixa família.
  • ca  rabejar, v tr
  • es  remojar
  • fr  remouiller

Definition
Ficar una cosa dins l'aigua o tenir-l'hi una estona en moviment perquè quedi ben remullada, banyar.
Rabelais, François Rabelais, François

  • ca  Rabelais, François

Definition
(1494-1553). Metge i humanista, és un dels escriptors francesos més suggestius del Renaixement. Després de fer-se franciscà i benedictí, es dedicà a la professió de metge. Aleshores, inspirant-se en un llibre sobre el gegant Gargantua, inicià la sèrie famosa sobre Gargantua i el seu fill Pantagruel. Aquesta obra, tant original com poderosa, dedica un ampli espai a les coses del menjar i del beure. Els termes pantagruèlic i gargantuesc s'apliquen a una gana, una mengera, un àpat, un estómac de gegant o al grau de truculència d'una taula o d'un festí carregat de vitualles. En les pàgines dels seus llibres sempre troba ocasió per incloure temes de cuina o de plats, aliments i guisats comuns a la seva època. No en va, el nom de Rabelais ha estat donat a una acadèmia gastronòmica francesa. A través d'aquests llibres i sota una aparença faceciosa, l'autor tracta de fer passar un missatge de tolerància i bonhomia, d'inspiració humanista, en contrast amb l'esperit obscurantista imperant. En aquest sentit, és un perfecte model de l'intel·lectual del Renaixement, que lluita amb entusiasme per renovar, a la llum dels pensadors clàssics, l'ideal filosòfic i moral de la seva època. Un escriptor pintoresc que donà testimoni d'un do prodigiós de la invenció verbal.
  • ca  ració, n f
  • es  ración
  • fr  ration

Definition
Quantitat de cada vianda que s'atribueix a algú i que, a les fondes, els restaurants, etc., se serveix per un preu determinat, formant part o no del menú que s'està servint.
  • ca  racionar, v tr
  • es  racionar
  • fr  rationner

Definition
Posar a ració d'una vianda.
radiopasteurització radiopasteurització

  • ca  radiopasteurització, n f
  • es  radiopasteurización
  • fr  radiopasteurisation

Definition
Pasteurització dels aliments mitjançant l'ús de radiacions ionitzants.

Note

  • Vegeu: Pasteur
  • ca  radot, n m
  • es  rosco
  • fr  gâteau

Definition
Tortell petit.
  • ca  raedora, n f
  • ca  raera, n f sin. compl.
  • es  raedera
  • fr  ratissoire

Definition
Paleta de ferro per a separar la pasta de les parets de la pastera i per a tallar els pans abans de coure'ls.
  • ca  raedora, n f
  • ca  raera, n f sin. compl.
  • es  raedera
  • fr  ratissoire

Definition
Paleta de ferro per a separar la pasta de les parets de la pastera i per a tallar els pans abans de coure'ls.
  • ca  ragusà, n m

Definition
Formatge italià de pasta dura, propi de Ragusa (Sicília), elaborat amb llet de vaca i fermentat en salmorra. Té un 40% de greix i un gust suau i dolç quan és jove. Si ha madurat molt, és picant i fort.