Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

bateria de cuina - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
bateria de cuina bateria de cuina

  • ca  bateria de cuina, n f
  • es  batería de cocina
  • fr  batterie de cuisine

Definition
Conjunt del material de cocció, gran i petit, i dels accessoris emprats en una cuina per a preparar i coure els aliments. Alguns d'aquests estris, molt diversos per la seva forma i pel material amb què estan fabricats, són tan antics com la invenció del foc, mentre que altres han nascut amb les aplicacions de la tecnologia moderna. Avui dia, la bateria de cuina bàsica es compon dels elements següents: per a la preparació, una fusta com a tallador-piló amb el seu tallant; per a tallar i especejar, els ganivets de cuina, uns trinxants, una esmoladora de ganivets, una agulla d'entatxonar, una agulla de cosir i unes tisores, un ratllador, una escorredora amb peus, un colador xinès, un colador per a brous, un colador gran per a escórrer les verdures, un sedàs per a la farina, un tamís o estamenya, un molinet per a hortalisses i llegums, un batedor, un morter i la mà, unes espàtules i culleres de fusta, una llossa, una escumadora, un embut, un obrellaunes, un tirabuixó, un descapsulador, una espremedora d'agres, un gibrell gran per a barrejar i amassar, un corró, una mànega amb diferents sortides, un pinzell de rebosteria, una ganiveta de tallar pasta, atuells i llaunes hermètiques per a conserves, galetes, paper d'alumini, un mesurador de líquids, etc.; per a la cocció, una marmita gran (per a sopes, cuinats, estofats, etc.), una marmita d'alçada mitjana (que serveix gairebé per a tot), una cassola gran per a coure l'aviram i les aus senceres, una olla de pressió, una planxa de rostir, una paella per saltar els aliments i diverses paelles de mides diferents, una fregidora fonda amb cistell de metall, una sèrie de cinc cassoles (de 10 a 20 cm) i les seves tapadores, una sèrie de cassons de diferent mida, una planxa de gratinar i una d'oval per al forn, cassoletes i plats d'ou per anar al forn o a la salamandra, dues terrines per a patés, una de gran i l'altra de petita, motlles per a pastissos, cèrcol de cuina i de pastisseria, un fogonet portàtil per a les fondues de formatges i carns, una peixera per als escalfats de peixos grans amb la seva reixeta, una olla per coure al vapor (dues peces sobreposades, com fan els àrabs amb el cuscús). Aparells electrodomèstics: una mescladora-batedora amb els seus accessoris (fins i tot un robot), una trituradora, un molinet de cafè, una espremedora (eventualment pot servir el robot), una pastadora i una cafetera. La llista podria ser molt més llarga, però això dependrà de les característiques de cada establiment, de la seva situació, de l'espai disponible, etc.