Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

xampany - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  xampany, n m
  • es  champán
  • fr  champagne

Definition
Vi blanc escumós, originari de la regió francesa de la Xampanya. El xampany se serveix gelat, refredat amb gel, no glaçat (frappé, com es diu en francès). No s'ha de deixar que el tap salti; al contrari, s'ha de retenir, inclinant molt l'ampolla perquè els gasos s'acumulin al coll i perquè la diferència de pressió no deixi que s'escapin gaires bombolles. S'aboca el vi delicadament, millor a la copa flauta que a la copa tradicional, en la qual el xampany s'apaga massa aviat. El xampany es pot guardar al celler de 5 a 10 anys, evitant la llum i els canvis de temperatura. És, com tothom sap, el vi que es consumeix en les celebracions i en les grans festes.

Note

  • La denominació catalana xampany és un gal·licisme.