Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

bany maria - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  bany maria, n m
  • es  baño María
  • fr  bain-marie

Definition
Sistema de cocció per a plats delicats (emmotllats, flams, bufats, etc.), que consisteix a introduir en un recipient més o menys fondo (ple d'aigua fins a la meitat, mantinguda constantment a una temperatura propera a l'ebullició, 95 ºC, generalment al forn) la cassola o el recipient que conté l'aliment que cal coure (el temps de cocció sol anar indicat en cada recepta). És fonamental que l'aigua del bany maria no assoleixi mai l'ebullició. Aquest procediment culinari es fa servir per tres motius: mantenir calenta una salsa, una sopa o una preparació que s'ha de servir immediatament; fondre uns elements sense perill de cremar-los i coure suaument algunes preparacions a la calor de l'aigua propera a l'ebullició. Per cuinar una salsa al bany maria es fa servir una cassola especial, composta de dues parts que encaixen una dins l'altra (la inferior conté l'aigua propera a l'ebullició).