Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

bordura - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  bordura, n f
  • ca  corona, n f sin. compl.
  • ca  orla, n f sin. compl.
  • ca  vorera, n f sin. compl.
  • es  bordura
  • es  corona
  • fr  bordure
  • fr  courone

Definition
Preparació dolça o salada, treballada o tallada, cuita en un motlle rodó especial i disposada en cercle a la vora d'un plat o plàtera per realçar-ne la presentació. La bordura utilitzada ha d'estar sempre a la temperatura del plat. Per a plats calents: arròs, puré, sèmola, pasta de croquetes, etc. Per a plats freds: gelatina tallada, ou dur, tomàquets, llimones, taronges, etc. Per a postres de cuina: sèmola, arròs, cremes emmotllurades. Per a fer les bordures s'utilitzen motlles especials rodons, acanalats o llisos. El centre gairebé sempre es guarneix segons el gènere de la bordura: ous, menuts, marisc, llegums, fruita, etc.

Note

  • Per exemple, una bordura d'arròs o les costelles de xai, unides per un costat sobre una plata rodona.