Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

balotina - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  balotina, n f
  • es  ballottine
  • es  balotina
  • fr  ballottine

Definition
Plat de viandes variades que es preparen a base de carn d'aviram, de caça de ploma o de peix, servides en gelatina calenta o freda. La carn és desossada, farcida, enrotllada i lligada, gairebé sempre en un drap (quan es tracta d'una pularda o d'un ànec, sol fer-se amb la pell de la mateixa bèstia), que li dona una forma cilíndrica. Després es braseja o s'escalfa. Es prepara en balotina la carn de nombrosos animals, entre els quals cal esmentar el xai, l'aneguet, l'anguila, el faisà, el vedell, el porc i molts més, tots preparats de diferents maneres.

Note

  • 1. La denominació catalana balotina prové del francès i deriva de ballot ('paquet, fardell, pilota'). 2. Vegeu: galantina.