Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

dessalar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  dessalar, v tr
  • es  desalar
  • fr  déssaler

Definition
Eliminar en part o totalment la sal continguda en certs aliments conservats en salmorra. Per dessalar-los, els aliments s'immergeixen en aigua freda, corrent o no. L'aigua dissol progressivament la sal, que acaba dipositant-se al fons de l'atuell on s'han dessalat (remullat) els aliments. El bacallà s'ha de posar en remull la vigília de la seva utilització, renovant diverses vegades l'aigua, i que estigui ben dessalat sempre dependrà del seu gruix i de la temperatura de l'aigua. El millor és dessalar-lo en el mateix atuell dins el frigorífic ben tapat, perquè la pudor del bacallà no es comuniqui als altres aliments. Els trossos de carn salada han de ser remullats diverses hores abans de ser cuinats (espatllot, cuixot i costelló de porc especialment). Les llenques o xuies de cansalada, l'orella i el morro de porc es dessalen per blanqueig. Un aforisme culinari assegura que "sal de conservació, no és sal d'assaonament", donant a entendre clarament que és millor dessalar de més o massa i tornar a posar-hi sal quan es cuina, que no pas fer el contrari.

Note

  • Vegeu: blanquejar.