Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

farciment - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  farciment, n m
  • ca  farcit, n m sin. compl.
  • es  relleno
  • fr  farce

Definition
Amalgama de diferents elements que s'utilitza per a omplir o guarnir l'interior d'una peça d'aviram, d'un ocell, d'una peça de carn preparada per a aquesta finalitat, d'una peça de caça, d'un peix, de marisc, de clova, d'ous, d'hortalisses, bolets, fruites, etc., amb un farciment que segons el plat que cal preparar serà un farciment gras o un farciment magre. Hi ha tres grans grups de farciments: el magre, a base de llegums i hortalisses; el gras, a base de carns (vedell, porc, aviram, caça), i els de peix. Endemés hi ha farciments de clares d'ou dur una vegada llevat el rovell. L'assaonament d'un farciment és sempre decisiu: sal, pebre, espècies, plantes aromàtiques, tòfones, alcohol, fumet i de vegades fruita seca (prunes, panses, pinyons, figues). En algunes receptes de farciment del gall dindi per Nadal, endemés de la fruita seca també s'hi afegeixen mongetes blanques de bona qualitat bullides a part. El farciment d'una preparació que s'ha de bullir (balotina, mandonguilla, pilota de l'escudella) estarà sempre fortament assaonat; la d'un rostit, menys; en canvi, serà prou grassa perquè no es ressequi, sobretot si és d'un ocell, d'una peça d'aviram o d'una peça de caça.