Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

farcir - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  farcir, v tr
  • es  rellenar
  • fr  farcir

Definition
Omplir l'interior d'una peça d'aviram, d'una peça de carnisseria preparada per a aquest efecte, d'una peça de caça de ploma i de diverses preparacions disposades per ser farcides (empanades, coques, bunyols, etc.) d'un farciment, gras o magre, d'una amanida, d'un puré, d'una preparació qualsevol, normalment abans de la cocció, però igualment per a les preparacions fredes (particularment d'ous, fruites i hortalisses). Pràcticament tots els ocells i avirams es poden farcir, llevat de si són molt petits; en carnisseria es farceix particularment l'espatlla de xai desossada, el pit, els rotlles de carn, però també el cor i els peus desossats del porc i del vedell, i de vegades les llonzes fendides, tallades en el gruix de la carn, o també el xaiet de llet o el godí sencer. Pel que fa als peixos, es tracta sobretot de peixos rodons, siguin de mar o d'aigua dolça; les petxines dels mol·luscs: cloïsses, musclos, venèrids, crancs, bou de mar (cabra de mar), així com tota mena de cargols, es preparen igualment farcits. Per a les hortalisses, es tracta de cols senceres o de fulles soltes, cebes, tomàquets, barrets de bolet, albergínies, carabassons, patates, pebrots, carxofes, etc. Per a les fruites, seran la poma, el meló, l'ananàs, l'alvocat, etc.

Note

  • A l'Empordà es diu relleno (castellanisme evident) al farciment de fruites amb carn, quan caldria dir-ne farciment o farcit.