Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

farinàcies - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  farinàcies, n f pl
  • es  farináceas
  • fr  farineux

Definition
Plantes alimentàries de la família de les lleguminoses (cigrons, faves, llenties, mongetes, pèsols, etc.) que proporcionen els llegums secs. Són els aliments vegetals més rics en nitrogen i tenen un paper primordial en la cuina vegetariana. En els països desenvolupats, el consum de farinàcies ha disminuït molt, pel temor d'augmentar de pes i no estar "a la moda" (erròniament, ja que una dieta equilibrada, requereix un consum de llegums). No obstant això, continua essent important el consum de llegums a tota la conca Mediterrània, al Magrib i a tota l'Amèrica Llatina. A Catalunya, la farina de blat es torra en una paella o al forn, sempre en sec, i s'utilitza per a espessir i sobretot enfosquir alguns guisats: com ara el famós civet, sigui de llebre, de senglar, d'isard o de qualsevol altra carn.