Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

filet - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  filet, n m
  • es  filete
  • es  solomillo
  • fr  aloyau
  • fr  filet

Definition
Llenca de carn o tros de peix obtingut obrint-lo, separant l'espina central i tallant en trossos les planxes que en surtin. El filet proporciona trossos de primera categoria, molt tendres però de gust dèbil. El filet de bou o de vedell sencer és un rostit de primera classe. També es pot brasejar o tallar a llenques, així com a bocins per fer broquetes o una fondue de carn a la borgonyona. També se'n treuen rodanxes per preparar el bistec tàrtar. De l'aviram i de la caça de ploma, es treuen els filets llargs i prims del pit. En els peixos, els filets estan constituïts per la carn de la bèstia extreta al llarg de l'espina central. Són quatre filets en els peixos plans i dos en els peixos rodons. Es treuen sempre en cru per a la preparació a la qual van destinats, però també es poden treure del peix una vegada cuit i desespinat, en el moment de servir-lo.