Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

mandioca - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  mandioca, n f
  • es  mandioca
  • fr  manioc

Definition
Planta herbàcia d'arrels tuberoses comestibles, de carn blanca i pell terrosa, que s'utilitza com a hortalissa i de la qual s'extreu la tapioca. Originària del Brasil, fou introduïda a l'Àfrica durant el comerç d'esclaus i avui és una de les bases de l'alimentació de gran part del continent africà (triturada, reduïda a sèmola, dolça o salada, se'n fan coques i sopes). Hi ha dues classes de mandioca: la dolça i l'amarga. La primera, molt energètica (260 cal per 100 g), és rica en glúcids, però pobra en pròtids, en vitamines i en sals minerals. Cuita amb aigua i sal, aquesta arrel té gairebé les mateixes preparacions que la patata, i de la seva farina se'n preparen sopes, pa i pastissos. Les seves fulles es preparen com una hortalissa per a verdura. La mandioca amarga es destina a la indústria alimentària i de la seva fècula, cuita, triturada i assecada, se'n produeix la tapioca.