Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

ovella - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  ovella, n f
  • ca  be, n m sin. compl.
  • es  oveja
  • fr  brebis

Definition
Femella del moltó, criada per la carn, la llana i la llet. La llet d'ovella conté més matèries grasses, més matèries nitrogenades i més matèries minerals que la llet de vaca: 85‰, 62‰, i 85‰, per 40‰, 32‰, i 7‰ de la llet de vaca, respectivament. Quan la raça és criada per a carn, les ovelles, després d'un període dedicat a la reproducció (de 4 a 6 anys), són rebutjades i destinades al sacrifici (molt abans que antany, perquè el consumidor d'avui rebutja la carn de gust massa fort: xaieja), després d'engreixar-les. La carn d'ovella proporciona part dels trossos venuts a les carnisseries com de moltó. Molts dels millors formatges estan fets amb llet d'ovella. El famós rocafort, amb un 45% de matèria grassa, és un dels més antics del món. Els formatges d'ovella intervenen en algunes receptes de cuina, especialment en amanides compostes. EI vi que millor acompanya aquesta mena de formatges és el negre amb molt de cos, i sobretot molt de taní, que combat el colesterol.