Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

salsa - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  salsa, n f
  • es  salsa
  • fr  sauce

Definition
Mescla de productes comestibles, de consistència líquida o pastosa, emprada per a acompanyar les viandes o els productes alimentaris per tal de fer-los més saborosos o d'incitar el desig d'ingerir-los. Pot ser calenta o freda, i pot acompanyar un plat o servir per a cuinar-lo. La funció d'una salsa és afegir a un menjar un sabor que harmonitzi amb el seu, conservant a taula el sabor del que és, ja que la salsa només ha de servir per a realçar-lo, i no per a amagar-lo. Les salses i els purés (coulis) són l'orquestració i l'acompanyament d'un àpat fi, i el motiu que permet a un bon cap de cuina demostrar el seu talent. Les salses i els cuinats són el verdader art de la cuina, el triomf del sentit del gust en la cuina. Afegeixen el toc de fantasia i amenitat a un plat que és vàlid per si mateix, subratllant un sabor i vestint-lo amb discreció i personalitat. Posseeixen misteris i fantasies que presten una diversitat infinita als nostres aliments. Introdueixen el "nervi" i la "raça" de l'alta gastronomia.

Note

  • La paraula prové del llatí salsus, 'salat', ja que la sal ha estat sempre el condiment bàsic de qualsevol cuina.