Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

preparar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  preparar, v tr
  • ca  arranjar, v tr sin. compl.
  • ca  vestir, v tr sin. compl.
  • es  arreglar
  • es  vestir
  • fr  arranger
  • fr  habiller

Definition
Efectuar les operacions preliminars a la cocció d'un peix, d'una peça d'aviram o de caça de ploma. Preparar un peix és, successivament, esbarbar-lo, escamar-lo, buidar-lo i rentar-lo. Segons si el peix és pla, rodó, petit o gros, i segons la seva utilització, la preparació varia. Preparar o vestir una peça d'aviram o de caça de ploma és, en principi, plomar l'animal (actualment els serveixen plomats), desemborrar-lo curosament i flamejar-lo. Les aus es buiden immediatament, generalment s'embriden i de vegades s'albarden de fines llenques de cansalada grassa, però la preparació varia segons si es tracta d'una guatlla, d'un colomí, d'un pollastre, d'un ànec, d'una oca o d'un gall dindi. La caça de ploma no sempre es buida completament, sinó que embridades o armades, de vegades albardades, complementen el vestiment. Totes aquestes manipulacions fan referència a les aus que es couen senceres. La preparació és diferent quan es trinxen a trossos o es quartegen, ja que es treuen els menuts, els pits, les supremes, etc. En aquest cas, només es plomen, es flamegen i es buiden.