Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

rap - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentation
  • ca  rap, n m
  • es  pejesapo
  • es  rape
  • fr  baudroie

Definition
Curiós peix marí, gairebé tot ell cap, alguns exemplars del qual poden fer fins a dos metres, encara que en general no solen passar de la meitat d'aquesta llargària. El cap, esgarrifós i aplanat, amb boca d'aspecte amenaçador, les conques dels ulls enfonsades i el tacte gelatinós del seu cos constitueixen, al mateix temps, una total negació de la bellesa marina i la més sinistre caricatura de la deformitat. És un peix comú a totes les costes peninsulars, si bé els exemplars del Cantàbric i els de l'Atlàntic tenen més finor que els del Mediterrani. En els darrers anys el rap ha substituït sovint la carn de llagosta, cosa que és el millor elogi que es pot fer de la seva qualitat. El rap es prepara de diverses maneres, totes molt senzilles i ràpides: la sopa de rap, el rap a l'arravatada, el rap amb patates i allioli, el rap allagostat, al forn, suquet de rap, fred amb maionesa, a la marinera, en filets, etc. Finalment, convé recordar que els raps de ventre gris són molt més fins que els de ventre blanc.