Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

àcid gras poliinsaturat - Diccionari de seguretat alimentària

Presentation
àcid gras poliinsaturat àcid gras poliinsaturat

  • ca  àcid gras poliinsaturat, n m
  • es  ácido graso poliinsaturado, n m
  • fr  acide gras polyinsaturé, n m
  • en  polyunsaturate, n
  • en  polyunsaturated fatty acid, n

Conceptes generals

Definition
Àcid gras insaturat que té més d'un enllaç doble en la cadena hidrocarbonada.

Note

  • 1. Si es considera la posició de la cadena hidrocarbonada a cada banda de l'enllaç doble, els àcids grassos poliinsaturats presenten una configuració cis, en la qual la cadena hidrocarbonada a cada costat de l'enllaç doble està situada en la mateixa banda del pla de l'enllaç i pren una forma de ziga-zaga amb colze. Aquesta estructura és la que tenen d'una manera natural la majoria d'àcids d'aquest tipus. Tanmateix, en processos industrials d'elaboració d'aliments, com ara en el tractament d'olis vegetals per a obtenir-ne greixos sòlids, es poden generar involuntàriament àcids grassos poliinsaturats de configuració trans, en la qual la cadena hidrocarbonada està situada en bandes oposades i pren una forma de ziga-zaga rectilínia. Aquests àcids grassos s'anomenen àcids grassos trans i són perjudicials per a la salut de les persones.
  • 2. Els àcids grassos poliinsaturats són líquids a temperatura ambient i, a diferència dels àcids grassos monoinsaturats, es mantenen líquids a temperatures baixes.
  • 3. Dins del grup dels àcids grassos poliinsaturats, en el camp de l'alimentació destaquen els àcids grassos omega-3, els àcids grassos omega-6 i els àcids grassos omega-9.
  • 4. Els àcids grassos poliinsaturats es troben en aliments com la fruita seca, els olis de llavors, el marisc, el peix i els olis de peix.
  • 5. L'àcid gras poliinsaturat més representatiu és l'àcid linoleic, present, per exemple, en els fruits secs.
  • 6. Els àcids grassos poliinsaturats no se sintetitzen en l'organisme humà, però són essencials per al seu bon funcionament, per la qual cosa cal obtenir-los a través de l'alimentació. Malgrat això, s'han de consumir amb moderació, ja que l'excés s'acumula en el cos en forma de triglicèrids.