Doncs jo voldria... Els criteris del TERMCAT

criteris

“M’interessaria tornar a consultar una recomanació del TERMCAT que vaig llegir fa mesos.” Hem començat desembre i ja ens neguitegen els desitjos per al nou any. I n’hi ha d’altres. Per exemple: “A mi m’agradaria poder veure tots els criteris que ha publicat el TERMCAT.”

També hi ha gent que necessita respostes clares i immediates: “Els vostres criteris en general estan bé, però alguns són molt llargs. Per què no en feu una versió resumida que es pugui llegir així, pim-pam?” I els visionaris. Somiatruites que, perquè han imaginat una realitat diferent, l’acaben fent possible. Com aquesta usuària: “Jo consulto sovint el Cercaterm; per mi seria fantàstic trobar les vostres recomanacions sense sortir d’aquest cercador!”

Habitualment el nou any, els Reis, els pares, el tió o el Pare Noel (com preferiu) fan un capmàs de totes les peticions. Se les escolten carregats de bona voluntat, les confonen sense malícia, hi fan el que poden, no garanteixen resultats. Però de vegades tenen poca feina, perquè no els cal concedir res de nou. Tot just informar.

Sense anar més lluny, en aquest mateix cas. Perquè el TERMCAT ja ofereix totes aquestes possibilitats de consulta dels seus criteris. El Diccionari de criteris terminològics, situat a la pàgina dels Diccionaris en Línia del seu web, recull en un sol producte un bon grapat de tots els criteris i recomanacions del TERMCAT. A més, els ofereix de manera resumida, amb una nova redacció que comença donant la resposta i continua amb l’argumentació i una proposta de criteris relacionats.

Per a arrodonir-ho, totes aquestes fitxes de criteri també es poden consultar al Cercaterm. Les consultes que s’hi fan donen com a resultat les fitxes de criteris que s’ajusten a la cerca, si n’hi ha, i, a continuació, les fitxes de termes. I, si voleu buscar específicament fitxes de criteris, teniu dues opcions: encapçalar el text amb la paraula criteri, en la Cerca bàsica (per exemple, criteri drone) o bé seleccionar l’àrea temàtica “Criteris”, en la Cerca avançada.

En qualsevol d’aquests dos repositoris (el diccionari en línia o el Cercaterm) hi trobareu molts dels criteris que el TERMCAT ha anat publicant en espais diferents del seu web o el seu blog, a més de criteris fets expressament. Per exemple, qüestions com aquestes:

—Quina és la forma catalana preferent, gihad o jihad?

—Com es tradueixen de l'anglès les paraules acabades amb -like?

—Es poden fer servir noms de marques amb sentit general?

—Com han de ser els noms d'animals de nova creació? I els de les vacunes?

“Ah, mira... Però, i els nous criteris que fa el TERMCAT, què?” Bravo. Ens agrada que els usuaris siguin exigents. Doncs bé, cada mes, amb l'actualització del Cercaterm, s’hi afegeixen noves fitxes de criteris, que es poden trobar agrupades en l’opció Noves incorporacions del diccionari en línia. D’aquesta manera es garanteix l'actualització constant dels criteris i s'ofereix la possibilitat d'accedir a les novetats.

Tenint en compte, per tant, que aquests desitjos ja estan més o menys concedits, esperem que els Reis, el tió, els pares, el nou any o el Pare Noel (com preferiu) puguin dedicar tots els seus esforços a qüestions molt més importants: la salut, el país, la pau, el món.

Presentació del Diccionari de criteris terminològics