Back to top
disposició administrativa disposició administrativa

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 15a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2025.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  disposició administrativa, n f
  • es  disposición administrativa

<Dret públic>

Definición
Norma general de rang inferior a la llei dictada per una administració pública.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • La Constitució espanyola reconeix la potestat reglamentària al Govern de l'Estat, però aquesta facultat s'amplia als governs autonòmics mitjançant els estatuts d'autonomia, i a les entitats locals mitjançant la Llei de bases del règim local. Algunes lleis estableixen que altres administracions també tenen reconeguda aquesta potestat reglamentària, com ara l'Administració institucional.
    Com en qualsevol norma jurídica, els destinataris dels reglaments són la ciutadania en general o bé sectors concrets de la ciutadania. Aquestes normes han de respectar el procediment d'elaboració que estableix la llei i s'han de publicar en el diari oficial corresponent per a produir efectes jurídics.
    Les disposicions administratives estan sotmeses al control dels tribunals contenciosos administratius, ja sigui de manera directa -impugnant la disposició davant del tribunal- o bé de manera indirecta -impugnant un acte administratiu derivat de la disposició administrativa. Pel principi de jerarquia normativa, no poden contradir el contingut de les lleis ni regular matèries reservades a les lleis, ja siguin reserva material de llei o reserva formal de llei.