Back to top
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 15a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2025.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  dividend, n m
  • es  dividendo

<Dret mercantil>

Definición
Part del benefici d'una empresa que es reparteix entre els socis que en formen part.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • El dividend és una via de retribució per als socis, com a propietaris d'una companyia. L'import del dividend ha de ser aprovat per la junta general d'accionistes de la societat, a proposta del consell d'administració, que alhora en determina la forma i el moment de pagament. La quantia establerta s'ha d'ajustar a les limitacions que disposen les lleis, com ara el Codi de comerç o la Llei de societats de capital, en què s'indiquen uns màxims pel que fa al valor del patrimoni net.
    Els dividends es poden classificar en dividends ordinaris i dividends extraordinaris. Els primers són els que es reparteixen en funció dels beneficis d'un exercici concret i els segons els que es perceben arran d'un fet extraordinari, com pot ser la venda d'una filial de l'empresa.
    Habitualment, la distribució dels dividends es duu a terme segons la proporció de la participació de cada soci en el capital social, i a l'hora de fer-ne el pagament també cal tenir present si es tracta d'una acció o participació ordinària o preferent.
  • V. t.: acció n f
  • V. t.: accionista n m, f