dividend
dividend

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 15a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2025.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.
- ca dividend, n m
- es dividendo
<Dret mercantil>
Definición
Part del benefici d'una empresa que es reparteix entre els socis que en formen part.
Nota
- Àmbit: Espanya
-
El dividend és una via de retribució per als socis, com a propietaris d'una companyia. L'import del dividend ha de ser aprovat per la junta general d'accionistes de la societat, a proposta del consell d'administració, que alhora en determina la forma i el moment de pagament. La quantia establerta s'ha d'ajustar a les limitacions que disposen les lleis, com ara el Codi de comerç o la Llei de societats de capital, en què s'indiquen uns màxims pel que fa al valor del patrimoni net.
Els dividends es poden classificar en dividends ordinaris i dividends extraordinaris. Els primers són els que es reparteixen en funció dels beneficis d'un exercici concret i els segons els que es perceben arran d'un fet extraordinari, com pot ser la venda d'una filial de l'empresa.
Habitualment, la distribució dels dividends es duu a terme segons la proporció de la participació de cada soci en el capital social, i a l'hora de fer-ne el pagament també cal tenir present si es tracta d'una acció o participació ordinària o preferent. - V. t.: acció n f
- V. t.: accionista n m, f