Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana

Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana - Presentación

© Autoria: Joan Vallès i Xirau (dir.); Joan Veny; Josep Vigo; M. Àngels Bonet; M. Antònia Julià; Joan Carles Villalonga
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2014
Amb l'assessorament de: TERMCAT, Centre de Terminologia

 

Aquesta obra, el diccionari en línia Noms de plantes. Corpus de fitonínimia catalana, és un diccionari descriptiu, elaborat en el marc del projecte Noms catalans de plantes per un equip d’especialistes dirigit per Joan Vallès i Xirau i format per Joan Veny, Josep Vigo, M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga, en col·laboració amb el TERMCAT.

El desenvolupament d’aquest projecte i la publicació dels seus resultats ha pogut fer-se realitat gràcies al suport de moltes persones i institucions, que hi han cregut i hi han contribuït de diverses maneres (vegeu els crèdits). A més a més de la participació directa del Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, ha gaudit d’una subvenció de l’Obra Social “la Caixa”, que ha estat gestionada per la Institució Catalana d’Història Natural, societat científica filial de l’Institut d’Estudis Catalans. I durant el procés d’edició de l’obra s’hi han sumat també l’ajut econòmic i la col·laboració de la Universitat de Barcelona i del Govern d’Andorra.

El diccionari en línia Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana presenta el resultat final de la recerca fitonímica duta a terme sobre el conjunt de dades recollides al llarg dels anys en el projecte. Ofereix la consulta de més de 35.000 noms catalans i de 8.400 noms científics, organitzats i ponderats, estructurats en 5.800 fitxes terminològiques. Inclou també textos addicionals que complementen les dades fitonímiques per facilitar-ne la interpretació i els textos de presentació i introducció que acompanyen l’edició en paper d’aquesta obra.

Atès que es tracta d’un diccionari descriptiu, us recomanem llegir-ne la presentació i la introducció (i consultar també els documents amb informació complementària) per saber què hi podeu trobar i quin valor heu d’atribuir a les denominacions que recull cadascuna de les fitxes. La informació recollida en aquesta obra ha estat objecte d’una tria curosa, fruit d’una reflexió laboriosa i multidisciplinària que s’explica en els documents esmentats.

Si voleu enviar-nos algun suggeriment, podeu adreçar-lo al Termcat o als autors, o al compte de Twitter @nomsdeplantes.

Des de la pestanya Consulta de termes, podeu accedir a la llista alfabètica o a la llista temàtica de totes les denominacions (noms catalans i noms científics) i desplegar les fitxes. També podeu anar directament al quadre Text de la consulta i fer cerques simples o avançades en qualsevol de les dues llengües del diccionari.

 

Documents associats

Equip de treball
Preàmbul
Pròleg
Presentació
Introducció (edició en línia)
Introducció (edició en paper)
Arbre de camp
Abreviacions
Abreviacions botàniques
Glossari botànic
Bibliografia

 

Edició i assessorament:

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/191/>

 

Última actualización: 15-12-2023