#termedelasetmana: caoba de Cuba

#termedelasetmana: caoba de Cuba

Aquesta setmana hem publicat la Terminologia de fustes exòtiques, i per això us volem proposar com a #termedelasetmana una de les varietats que hi podreu trobar: la caoba de Cuba.

La caoba de Cuba, que s’extreu de l’arbre Swietenia mahagoni que podeu veure a la imatge, també es pot anomenar amb els sinònims complementaris caoba antillana o caoba vera. Des del punt de vista lingüístic, és curiós observar que la base caoba sembla que prové del taíno, la llengua que probablement parlaven els pobladors de les terres on va anar a raure l’expedició de Colom, i que ha deixat altres rastres en la nostra llengua com ara el mot canoa.

Encara és més curiós, però, aprendre que aquest tipus concret de caoba dona lloc a dues denominacions diferents segons quina sigui la part de l’arbre que s’aprofita o quin color tingui la fusta: la caoba de Cuba obtinguda de l’enforcadura del tronc de l’arbre s’anomena, específicament, palma de caoba, ja que presenta unes vetes i un dibuix característics, amb aigües que mostren la figura d’una palma o d’un brollador en clarobscur. Va estar molt en voga en la fabricació de mobles durant els segles XVIII i XIX. En canvi, la caoba de Cuba que presenta petites clapes de to clar s’anomena, específicament, caoba mallada.

Si voleu descobrir altres coses ben curioses sobre fustes d’Àsia, d’Amèrica, de l’Àfrica i d’Oceania, visiteu la Terminologia de fustes exòtiques. Hi trobareu prop d’un centenar de termes amb els noms de les fustes que potser trepitgeu cada dia en el parquet, o amb les quals s’han fet els mobles de casa. Tot un món per descobrir.