Disponible l’actualització anual del Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT)

Actualització DEMCAT 2019

Aquest dijous, 4 de juliol, es difon l’actualització anual del diccionari en línia Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT). Versió de treball. Conté les dades resultants del treball terminològic dut a terme durant el darrer any en el marc del projecte DEMCAT, el qual té com a objectiu l’elaboració d’un nou diccionari de medicina en llengua catalana.

Actualment l’obra conté més de 75.600 fitxes, cadascuna de les quals ofereix els termes catalans amb definició, els equivalents en castellà, francès i anglès i, en els casos pertinents, nomenclatures científiques, a més a més de notes complementàries. Les dades corresponents a aquesta actualització també seran consultables a partir de la setmana vinent des del Cercaterm (el cercador de terminologia que ofereix el TERMCAT) i, com a novetat destacable, també des de l’Optimot (el servei de consultes lingüístiques que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT).

En aquesta actualització s’ha conclòs la revisió de l’àrea de cirurgia general i abdominal i s’ha avançat notablement en la revisió en curs de les àrees de farmacologia, especialitats quirúrgiques i dermatologia. Globalment, gràcies als treballs sectorials en curs, en col·laboració amb institucions de referència, i a les consultes terminològiques resoltes, s’han revisat també grups de termes d’àrees diverses (oncologia, bioquímica o recerca clínica) i s’han fet prop de 400 altes de fitxes noves (vegeu, per exemple, la fitxa gen BRCA2).

Per a fer possible que els usuaris puguin ponderar la informació que ofereix el diccionari, es fa servir un sistema de marcatge simple, mitjançant etiquetes descriptives que identifiquen les entrades en què s'ha treballat i el tipus d’intervenció que s'hi ha fet; per exemple, vegeu cardiomiotomia, que és una fitxa revisada (amb el nou contingut validat), i àcid mandèlic, que és una fitxa modificada (amb el contingut ampliat i millorat, en curs de validació).

El projecte DEMCAT es un projecte conjunt de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Enciclopèdia Catalana, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Terminologia TERMCAT, que aquest any ha continuat tenint el patrocini de la Fundació Dr. Antoni Esteve.

També està integrat a la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.