Nowcast: predicció, previsió o pronòstic immediat?

Imatge del radar meteorològic de la serra de Llaberia

Aquest any el Dia Meteorològic Mundial, que se celebra el dia 23 de març, se centra específicament en les alertes primerenques, com a manera de minimitzar l’impacte dels fenòmens meteorològics extrems. En aquest sentit, un terme que ha pres importància últimament dins de l’àmbit de la predicció meteorològica és el nowcast.

A partir del mot now (que té el significat de ‘ara’) i el truncament del nom forecasting (que significa ‘previsió’), en anglès han creat una paraula per a designar la predicció meteorològica amb una resolució espacial elevada que té un període de validesa molt curt, generalment de 30 minuts a 2 o 3 hores; és un tipus d’informació basada en gran mesura en les dades en temps real procedents de radars i satèl·lits meteorològics, que té com a objectiu principal la predicció i avís de fenòmens violents o perillosos, com ara tempestes violentes, pluges intenses o pedra.

En català, la denominació establerta per a designar aquest concepte és predicció immediata, que és una forma lingüísticament adequada, amb un cert ús, i documentada també en altres llengües romàniques. Com a sinònims secundaris, també són vàlides les formes previsió immediata i pronòstic immediat.

En relació amb el terme de base, predicció meteorològica, es considera prioritari el mot predicció (per davant de previsió i pronòstic, si bé també són correctes) perquè és la forma més utilitzada en l’àmbit especialitzat, tenint en compte les ocurrències en textos acadèmics i la documentació en diccionaris del sector o afins. A més, també es considera preferible des del punt de vista del significat etimològic, ja que predicció deriva de predir, que és ‘dir abans que passi’, mentre que previsió ve de preveure, que és ‘veure abans que passi’, i pronòstic ve de pronosticar, que és ‘saber abans que passi’.

En tot cas, esperem que la celebració d’aquest dia mundial ajudi a aconseguir que aviat no només es pugui dir (o fins i tot veure o saber) quin temps farà en el futur, sinó també predir les conseqüències que pot provocar aquest temps per així poder prendre totes les mesures necessàries de protecció de la població.

Podeu consultar aquests termes i altres de relacionats amb la predicció meteorològica (com predicció operativa, predicció ampliada, predicció a molt curt termini, predicció a curt termini, etc.) en el portal especialitzat Terminologia de les ciències de la Terra.