Nous termes en estudi (27/09/2012)

© iStockphoto/Svitlana Niedielska

Dijous 27 de setembre tindrà lloc a la seu del TERMCAT una nova reunió del Consell Supervisor. En aquesta reunió s’estudiaran els termes següents, amb l’objectiu d’establir-ne les denominacions catalanes més adequades.

Els presentem en la forma amb la qual han arribat a la Secretaria del Consell Supervisor, acompanyats de la proposta o propostes alternatives que s’estan estudiant i d’una definició provisional.

Si ens voleu fer arribar informació addicional sobre algun d’aquests termes, perquè en sou experts o els coneixeu especialment, ho podeu fer per mitjà de la Bústia de suggeriments.

Termes de botànica

enciam espàrrec - Lactuca sativa var. asparagina (enciam xinès, enciam api, enciam espàrrec, enciam de tija)

Varietat d’enciam conreada especialment a la Xina, de fulles lanceolades i agudes, que produeix una tija comestible llarga i gruixuda.

karela - Momordica charantia (cogombre amarg, cogombre amarg tropical, meló amarg, carbassa amarga, carbassó amarg, cogombre karela, karela, cogombre africà, momòrdica)

1) Planta anual de la família de les cucurbitàcies, d'origen tropical, enfiladissa, de fulles palmatipartides, flors grogues i fruits allargats i verrucosos.

2) Fruit de l’espècie Momordica charantia, allargat i verrucós, de gust amarg, verd i amb llavors blanques quan és immadur i groc o ataronjat i amb llavors vermelles quan és madur, que s’utilitza en cuina i amb finalitats terapèutiques. 

naranjilla - Solanum quitoense (naranjilla, lulo, taronja de Quito, morella de Quito, tomàquet de Quito)

1) Arbust perenne de la família de les solanàcies, de grans fulles oblongues verdes i violades i flors blanques i malves, originari de les terres andines, sobretot d'Equador i Colòmbia, on es cultiva pel seu fruit comestible.

2) Fruit de l’espècie Solanum quitoense, de color taronja brillant, semblant a un tomàquet o a una taronja petita, de polpa verda i gelatinosa i llavors molt nombroses, que s’utilitza en l’elaboració de sucs i dolços.

tamarillo - Solanum betaceum (tomàquet d’arbre)

1) Arbust perenne de la família de les solanàcies, originari de l'Amèrica del Sud, de fulles cordiformes, flors blanques o rosades, oloroses, i fruit en baia ovoide.

2) Fruit de l’espècie Solanum betaceum, de color groc a vermell o porpra, amb la pela amargant i la polpa gelatinosa, àcida o dolça, que es consumeix com a fruita i en guarnicions.

Termes de física

resposta impulsional (resposta impulsiva, resposta a impuls, resposta impulsional)

Resposta d'un sistema físic a un senyal d'entrada format per un únic impuls.

point spread function (resposta impulsiva (òptica), resposta a impuls (òptic), resposta impulsional (òptica), funció de dispersió puntual, funció de dispersió d’un punt, PSF)

Imatge d'un punt donada per un sistema formador d'imatges.

Termes d’indústria paperera

pontilló (pontilló, puntilló, cadeneta, verjura)

1) Cadascuna de les ratlles horitzontals, molt primes i acostades entre si, que juntament amb els corondells constitueixen la verjura del paper fabricat a mà.

2) Cadascun dels fils horitzontals, generalment metàl·lics, molt prims i acostats entre si, que juntament amb els corondells constitueixen la malla de la forma amb què es fabrica manualment el paper.

forma (forma, motlle)

Peça utilitzada en la fabricació manual del paper constituïda per un bastidor de fusta reforçat amb travessers sobre el qual es col·loca una malla molt fina, generalment metàl·lica, destinada a rebre la pasta de paper.

Terme d’informàtica

suportar (acceptar, admetre, funcionar amb, ser compatible amb, suportar)

Acceptar de funcionar, un producte o sistema informàtic determinat, amb un altre producte o sistema informàtic determinat.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.