Back to top

Cercaterm

Cercador der ensems de fiches terminologiques qu'eth TERMCAT met a disposicion publica.

S’auetz de besonh mès informacion, vos podetz adreçar ath servici de Consultacions (registre).

Resultats per a la cerca "dispensari" dins totes les àrees temàtiques

acceptació a benefici d'inventari acceptació a benefici d'inventari

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

 • ca  acceptació a benefici d'inventari, n f
 • es  aceptación a beneficio de inventario

<Dret civil > Dret de successions>

Definició
Acceptació d'herència en què l'hereu només respon dels deutes del causant i de les càrregues hereditàries amb l'actiu hereditari i no es produeix confusió entre el patrimoni personal de l'hereu i l'heretat.
acceptació a benefici d'inventari acceptació a benefici d'inventari

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  acceptació a benefici d'inventari, n f
 • es  aceptación a beneficio de inventario

<Dret civil>

Definició
Acte lliure i voluntari, que pressuposa una delació existent i certa, pel qual la persona cridada a l'herència l'accepta, però limitant la seva responsabilitat com a hereva als béns relictes.

Nota

 • Àmbit: Catalunya
 • L'hereu que accepta l'herència a benefici d'inventari limita la seva responsabilitat als béns relictes. Els efectes d'aquesta acceptació són els que estableix l'article 461-20 del Codi civil de Catalunya (CCCat): d'una banda, l'hereu no respon de les obligacions del causant ni de les càrregues hereditàries (art. 461-19 CCCat) amb els béns propis, sinó només amb els béns de l'herència; d'altra banda, els drets i crèdits de l'hereu contra l'herència subsisteixen, sense extingir-se per confusió, com també ho fan les obligacions de l'hereu a favor de l'herència, i, finalment, els béns de l'herència i els propis de l'hereu no es poden confondre en perjudici dels creditors hereditaris ni de l'hereu, mentre quedin per pagar els deutes del causant i les càrregues hereditàries.
  L'acceptació a benefici d'inventari pot ser imposada per llei (art. 461-16 CCCat: menors d'edat -emancipats o no-, incapacitats, hereus de confiança -article 424-12.1 del CCCat-, entitats de dret públic -per exemple, l'article 442-12.2 del CCCat respecte de la Generalitat de Catalunya-, fundacions i associacions declarades d'utilitat pública o d'interès social i herència destinades a finalitats d'interès general) o pot derivar de la pràctica de l'inventari, cas que té com a efecte legal l'acceptació a benefici d'inventari. Així doncs, les característiques d'aquesta facultat són les següents.
  En primer lloc, no cal sol·licitud expressa (art. 461-14 CCCat), fet que significa que l'acceptació prèvia de l'herència pot haver estat expressa o tàcita o, més encara, produir-se l'adquisició de l'herència a benefici d'inventari abans d'acceptar-la, ja que l'imprescindible és haver formalitzat l'inventari. No obstant això, l'inventari s'ha de fer en el termini de sis mesos des que l'hereu coneix o pot conèixer la delació (art. 461-15.1 CCCat).
  En segon lloc, fins i tot es pot acudir a l'acceptació a benefici d'inventari si amb anterioritat s'havia manifestat que s'acceptava l'herència pura i simplement (art. 461-17.2 CCCat). Així mateix, no es té en compte la prohibició del causant quant a l'acceptació a benefici d'inventari (art. 461-14 CCCat).
  Pel que fa pròpiament a l'inventari, s'han de ressenyar els béns relictes, sense que calgui valorar-los, i els deutes i les càrregues hereditàries, amb indicació del seu import (art. 461-15.3 CCCat). Però, si conscientment l'hereu no fa constar a l'inventari tots els béns i deutes o si el confecciona en frau de creditors, l'inventari no es considerà pres (art. 461-15.4 CCCat). A més, per a fer l'inventari, no cal citar cap persona, però hi poden intervenir els creditors del causant i altres interessats en l'herència (art. 461-15.5 CCCat). Mentre s'elabora l'inventari, els legataris i els fideïcomissaris no poden anar contra l'herència (art. 461-15.6 CCCat). Per acabar, la forma de l'inventari pot ser davant notari o per escrit adreçat al jutge competent. Es poden aprofitar altres inventaris, com el del fideïcomís o el de l'herència gravada amb llegats. L'inventari formalitzat en document privat, presentat per a la liquidació d'impostos successoris, produeix els efectes legals del benefici d'inventari (art. 461-15.2 CCCat).
 • V. t.: acceptació d'herència n f
addició d'inventari addició d'inventari

<Dret > Dret notarial > Notaria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia notarial [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2008. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/17/>

 • ca  addició d'inventari, n f
 • es  adición de inventario

<Notaria > Document i protocol > Escriptures>

Definició
Escriptura d'inventari de béns relictes d'un causant, atorgada per a complementar-ne una altra d'anterior, en la qual es van ometre un o més béns o deutes de l'herència.
agent dispersant agent dispersant

<Ciències de la Terra > Hidrologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

VALVERDE FERREIRO, M.B.; ANGUITA BARTOLOMÉ, F. Vocabulari d'hidrologia subterrània = Vocabulario de hidrología subterránea = Vocabulary of groundwater hydrology. Barcelona: Fundació Centre Internacional d'Hidrologia Subterrània, 1996. 129 p.
ISBN 84-921469-0-7

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  agent dispersant, n m
 • es  agente dispersante
 • en  deflocculant

<Hidrologia subterrània>

ajust d'inventari ajust d'inventari

<Empresa > Comptabilitat>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comptabilitat. Barcelona: Fundació Barcelona, 1994. 165 p.; 21 cm. (Diccionaris terminològics)
ISBN 84-88169-13-2

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  ajust d'inventari, n m
 • es  ajuste de inventario
 • en  inventory adjustment

<Empresa > Comptabilitat>

Definició
Ajust d'un inventari comptable als actius materials que realment hi ha en una empresa després d'haver realitzat un inventari físic.
ambulatori ambulatori

<Ciències de la salut>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. SERVEI LINGÜÍSTIC; UNIVERSITAT DE BARCELONA. SERVEIS LINGÜÍSTICS. Vocabulari d'infermeria: Català-castellà-francès-anglès. Barcelona: Institut Joan Lluís Vives: Universitat Rovira i Virgili: Universitat de Barcelona, 2005. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 84-95817-10-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015, cop. 2015.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili, pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  ambulatori, n m
 • es  ambulatorio, n m
 • fr  dispensaire, n m
 • en  outpatient clinic, n

<Infermeria>

anàlisi d'inventari anàlisi d'inventari

<Medi ambient > Gestió ambiental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de gestió ambiental [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/218/>

 • ca  anàlisi d'inventari, n f
 • es  análisis de inventario

<Gestió ambiental > Política > Instruments i mesures de control>

Definició
Anàlisi d'un sistema, producte o servei que consisteix a recopilar-ne i quantificar-ne les entrades i sortides al llarg del seu cicle de vida.

Nota

 • L'anàlisi d'inventari constitueix una fase de l'avaluació del cicle de vida.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE BARCELONA. SERVEIS LINGÜÍSTICS. Vocabulari de botànica: Català-castellà-francès-anglès. Barcelona: Institut Joan Lluís Vives: Universitat de Barcelona, 2004. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 84-95817-09-8

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015, cop. 2015.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  autocòria, n f
 • es  autocoria, n f
 • fr  autochorie, n f
 • en  autochory, n
 • en  self-dispersal, n

<Botànica>

balanç extracomptable balanç extracomptable

<Empresa > Comptabilitat>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comptabilitat. Barcelona: Fundació Barcelona, 1994. 165 p.; 21 cm. (Diccionaris terminològics)
ISBN 84-88169-13-2

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  balanç extracomptable, n m
 • ca  estat d'inventari, n m sin. compl.
 • es  balance extracontable
 • es  estado de inventario
 • en  physical inventory balance sheet

<Empresa > Comptabilitat>

Definició
Document comptable que recull el recompte físic, la descripció i la valoració dels diferents components del patrimoni d'una empresa en un moment determinat.
benefici d'inventari benefici d'inventari

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  benefici d'inventari, n m

<Dret civil>

Definició
V.: benefici n m

Nota

 • Àmbit: Inespecífic