Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  cóp, n m

<Dret mercantil>

Definició
Mesura antiga de capacitat per a grans o per a fruita equivalent a una vint-i-quatrena part de la quartera, utilitzada al Gironès i a l'Empordà.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • El dret dels cóps era l'impost de mesuratge sobre els cereals que entraven a la ciutat de Barcelona, que consistia en un cóp per quartera. L'administració d'aquest impost era a càrrec del batlle de cóps, elegit pels consellers de la ciutat, i encarregat de fer el mesuratge, de percebre el tribut i de lliurar-lo a la botiga de la ciutat. El 1300 se n'eximí els ciutadans de Barcelona en relació amb els cereals de llurs propietats. El dret dels cóps es recaptà fins al segle XIX.
    El cóp blader era una mesura de capacitat per a blat especialment, i el cóp fruiter era una mesura de capacitat per a fruita de clofolla, que equivalia a dos cóps bladers.