brot d'origen alimentari
brot d'origen alimentari
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca brot d'origen alimentari, n m
- ca BOA, n m sigla
- es brote alimentario, n m
- es brote de enfermedad de origen alimentario, n m
- es brote de enfermedad transmitida por alimentos, n m
- es brote de origen alimentario, n m
- es BOA, n m sigla
- fr éclosion d'origine alimentaire, n f
- fr éclosion de maladie d'origine alimentaire, n f
- fr flambée d'origine alimentaire, n f
- fr flambée de maladie d'origine alimentaire, n f
- fr foyer épidémique d'origine alimentaire, n m
- fr toxi-infection alimentaire collective, n f
- fr TIAC, n f sigla
- it focolaio di origine alimentare, n m
- pt surto de origem alimentar, n m
- en food outbreak, n
- en foodborne disease outbreak, n
- en foodborne illness outbreak, n
- en foodborne outbreak, n
- en FBO, n sigla
- de lebensmittelbedingter Krankheitsausbruch, n m
<Ciències de la salut > Sanitat. Salut pública>
Definició
Aparició inesperada d'una malaltia en dues o més persones després d'ingerir un mateix aliment que, d'acord amb les proves epidemiològiques, contenia un agent perjudicial.
Nota
- 1. Un brot d'origen alimentari sovint és degut a l'ús de matèries primeres contaminades, a la no aplicació de les bones pràctiques d'higiene o a la contaminació creuada.
- 2. Els brots d'origen alimentari es consideren malalties de declaració obligatòria.