baix pes en néixer
baix pes en néixer
- ca baix pes en néixer, n m
- ca baix pes en nàixer, n m sin. compl.
- ca BPN, n m sigla
- es bajo peso, n m
- es bajo peso al nacer, n m
- es bajo peso al nacimiento, n m
- es BPN, n m sigla
- fr faible poids à la naissance, n m
- fr FPN, n m sigla
- en low birth weight, n
- en low birthweight, n var. ling.
- en LBW, n sigla
- cod **Motiu de normalització: Donar prioritat a una o diverses denominacions en ús**
- cod **Motiu de normalització: Valorar l'adequació formal d'una denominació en ús**
Ciències de la salut > Pediatria, **Denominació catalana 1: Locució nominal (Adj+N+SPrep)**, **Denominació catalana 2: Locució nominal (Adj+N+SPrep)**, **Denominació catalana 3: Sigla només amb inicials dels mots lèxics**, **Denominació catalana 3: Sigla llegida lletra a lletra**
Definició
Pes d'un nounat entre 1.500 i 2.499 g en el moment del naixement.
Nota
- El baix pes en néixer és habitual en nadons prematurs, però també es pot donar en nadons no prematurs.
-
Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme baix pes en néixer (sin. compl. baix pes en nàixer; sigla BPN)
Resolució del Consell Supervisor
S'aproven les formes baix pes en néixer i, com sa sinònim complementari, baix pes en nàixer, juntament amb la sigla BPN.
Criteris aplicats
Pel que fa a baix pes en néixer i baix pes en nàixer:
·Són formes lingüísticament adequades i descriptives del concepte.
·La posició anteposada de l'adjectiu, tot i que en alguns casos pot correspondre a un calc d'altres llengües, es considera adequada perquè dona lloc a una denominació més travada i facilita la formació d'altres termes relacionats; de fet, l'adjectiu baix -a ocupa una posició anteposada al nom en termes sintagmàtics de diversos àmbits d'especialitat: baix cost, baixa freqüència, baixa temperatura, baixa tensió, baixa atmosfera, baixa mar, baixa muntanya, etc.
·Són denominacions formalment anàlogues als termes molt baix pes en néixer (molt baix pes en nàixer) i baix pes extrem en néixer (baix pes extrem en nàixer), i el conjunt de les tres denominacions expressa amb claredat la gradació establerta pel que fa al pes dels nounats en el moment del naixement.
·Són formes utilitzades i documentades en l'àmbit especialitzat.
·Tenen el vistiplau dels experts consultats.
·En altres llengües s'utilitzen formes anàlogues.
Es recull la forma baix pes en nàixer com a sinònim complementari perquè la variant nàixer, pròpia dels dialectes occidentals, té un abast més restringit que la forma néixer.
Quant a BPN:
·És la sigla corresponent a la denominació catalana.
·Té ús en l'àmbit especialitzat.
·Els experts confirmen l'ús de la sigla, principalment en textos escrits.
·En altres llengües s'utilitzen sigles anàlogues.
Formes desestimades
-baix pes: És una denominació semànticament massa àmplia, ja que també podria designar, per exemple, el baix pes d'un nounat dies després del naixement.
-baix pes al néixer: Tot i que la gramàtica normativa admet la construcció temporal al néixer, s'aprova la denominació amb la construcció en néixer perquè és la pròpia de registres formals.
-baix pes al naixement: Si bé el sintagma al naixement és lingüísticament adequat i té el mateix valor que la construcció en néixer, es desestima aquesta denominació perquè és menys habitual que la que inclou la locució temporal en infinitiu.
-pes baix en néixer: Es descarta aquesta denominació, tot i que és totalment adequada des d'un punt de vista lingüístic, perquè és menys habitual que la forma aprovada.
[Acta 724, 8 de juliol de 2024]