Nous termes en estudi al Consell Supervisor (17/07/2017)

consell supervisor

Avui, 17 de juliol, es torna a reunir el Consell Supervisor per estudiar nous termes i nous aspectes relacionats amb la terminologia. A la reunió, concretament, es valorarà una proposta d’ampliació dels Criteris per a la denominació catalana d’ocells, aprovats l’any 2015 i consultables al web del TERMCAT.

La proposta, específicament, planteja la millor manera d’adaptar al català els noms d’ocells creats a partir d’autoctònims exòtics, això és, noms de llengües modernes llunyanes (el javanès, el tupí, el guaraní, etc.) que han estat llatinitzats i incorporats al nom científic dels ocells. Si cal prendre aquests autoctònims en la denominació catalana, com cal adaptar-los? A partir del nom originari? A partir de la forma llatinitzada del nom científic? A partir de la forma de la llengua vehicular? A partir de la forma majoritàriament usada en la resta de llengües properes (francès, anglès, castellà, etc.)?

La proposta de criteri que s’acordi permetrà donar nom en català, entre d’altres, a les espècies del gènere Aracari (és millor aracari, aracarí, araçari, araçarí, arassari o arassarí?) i del gènere Coua (és millor coua, coa, cua, koa o kua?), i a espècies com ara Aratinga nenday (nenday?, nendai?, nyandai?) o Aramides ypecaha (ipecaha, ipecahà, ipacaha, ipacahà, ipacaà?).

A banda d’això, en aquesta reunió també es revisaran els acords a què va arribar el Consell Supervisor a la reunió anterior, sobre termes de mediació i altres sistemes de resolució alternativa de conflictes. Les decisions provisionals acordades són les següents:

multitrack diplomacy: diplomàcia de vies múltiples; sin. compl. diplomàcia multivia

dispute resolution board: comissió de de conflictes

world cafe: xarxa de converses

alternative dispute resolution; ADR: resolució alternativa de conflictes; sigla ADR

online dispute resolution; ODR: resolució de conflictes en línia; sigla ODR

joint fact-finding: peritatge extrajudicial conjunt

judicial appraisal: aproximació judicial

wise man approach: comitè d'experts

early neutral evaluation: avaluació experta preliminar

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre aquesta terminologia, o si sou experts en alguns d’aquests àmbits, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.