#termedelasetmana: paritat

Paritat

Com sol passar sempre que l'actualitat informativa presenta casos en què s'han d'ocupar càrrecs d'una certa transcendència pública, aquests dies s'ha fet servir sovint el terme paritat, que us proposem com a #termedelasetmana.

En el sentit en què es fa servir a les notícies, fa referència a la presència equilibrada de dones i homes en càrrecs o llocs de representació fruit d'una designació o una selecció.

El terme és un bon exemple de creació feta per extensió de significat: en origen, paritat prové del llatí parĭtas, -ātis, que té el sentit de 'igualtat entre dos termes' (derivat del també llatí par, paris 'igual, semblant'). Durant segles, el terme s'havia fet servir només en contextos bàsicament científics (matemàtiques, física, etc.), i no és fins al final del segle xx que es comença a fer servir en el context de les relacions socials.

Això explica que en la majoria d'obres lexicogràfiques aquest sentit encara no hi sigui consignat. Sí que el trobareu en el nostre Diccionari de serveis socials, al costat de prop de nou-cents termes més, propis d'aquesta especialitat. I, evidentment, si busqueu el terme al Cercaterm, el trobareu en una bona colla de fitxes diferents, en àmbits com ara la física de partícules, l'economia, la demografia, les matemàtiques, la química, etc.

(Font: TERMCAT)