Per no perdre el fil

© Onur Döngel (iStockphoto.com)

Amb la implantació de l’anomenat web 2.0, que potencia la interacció i la col·laboració activa entre els usuaris, l’activitat social dels internautes a la xarxa pot arribar a ser tan intensa (blogs i microblogs, llocs personals, fils o canals de continguts, etc.), que gestionar-la pot convertir-se en un veritable maldecap per al mateix internauta.

Per ajudar a gestionar tot aquest flux d’anades i vingudes i, alhora, per poder-lo compartir amb qui vulguem, han sorgit uns serveis de creació de fils socials, és a dir, d’historials que mostren, en ordre cronològic i de manera actualitzada i unificada, l’activitat social a Internet d’un o diversos usuaris. El Consell Supervisor ha aprovat recentment aquesta proposta catalana (fil social) per a designar aquest concepte, que es coneix en anglès amb les formes lifestream, social stream o social activity stream. El fil social és, doncs, una mena de diari electrònic de la vida social de l’internauta, que permet resseguir tot allò que ha fet a la xarxa i donar-ho a conèixer: els preferits que ha afegit a la seva llista, els vídeos que ha creat o s’ha baixat, la música que ha escoltat, les fotos que ha penjat per compartir, etc.

Les aplicacions informàtiques que permeten crear fils socials s’anomenen agregadors socials (lifestream aggregators o social stream aggregators, en anglès) i a Internet se’n poden trobar diverses. Agregador social, forma normalitzada també pel Consell Supervisor, és una denominació creada per paral·lelisme amb les aplicacions que permeten subscriure’s a un o més canals de continguts i gestionar-ne la recepció i la visualització, que també s’anomenen agregadors en català.

Podeu consultar al Cercaterm i a la Neoloteca les fitxes completes dels termes marcats en negreta en aquest comentari, tots normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat.