La internet de les coses

imatge al·legòrica

Un rellotge que informa de la qualitat del son i de la hidratació corporal? Una nevera que avisa quan hi falta algun producte bàsic? La internet de les coses (IoT) és la xarxa formada per un conjunt d’objectes quotidians connectats a internet que es poden comunicar entre si i també amb humans. La interconnexió digital d’objectes amb internet dona lloc a una interacció de màquina a màquina (M2M) i ofereix noves oportunitats de desenvolupament de serveis, gràcies a l’explotació d’aquestes dades, en àmbits com ara l’educació, la salut, el transport o la seguretat.

Imaginem-nos, per exemple, un sensor de jardí que registra dades sobre la llum solar, la temperatura, el nivell de fertilizant en la terra i la humitat. D’aquesta manera, el sensor analitza el que necessiten les plantes i envia alertes per mitjà de Bluetooth al telèfon de l’usuari.

O també, un dispositiu que pot controlar l’accés a un garatge mitjançant una aplicació. Així, des d’un telèfon mòbil se’n poden obrir i tancar les portes i fins i tot permetre aquesta obertura amb un sol clic des de qualsevol distància quan persones alienes hi volen entrar; i rebre alertes quan s’obri. 

Aquests objectes connectats s’anomenen en anglès wearables, i en català els podem qualificar segons el context amb els adjectius tecnològic (rellotge tecnològic), connectat (cotxe connectat) o portable (dispositiu portable).

 

[Font de la imatge: https://internetsegura.cat/cibermot/]