Nova actualització del Diccionari general de l’esport

imatge al·legòrica

Seguint el pla establert d’actualitzacions anuals, el Diccionari general de l’esport s’ha tornat a posar al dia amb tota la informació del món de l’esport treballada al TERMCAT durant el 2023. Gràcies a la participació activa d’especialistes i usuaris, s’hi han incorporat 88 termes, que eleven el total a 11.689 termes esportius (amb equivalents en altres llengües i amb definicions) i s’ha modificat la informació ja existent en 245 termes més.

Pel que fa als termes nous, n’hi ha 69 que procedeixen del Diccionari de bàsquet (publicat parcialment el 2023, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Basquetbol i de Catalunya Ràdio) i 19 que tenen procedències diverses i corresponen també a àmbits diversos.

Els termes que no tenen a veure amb el bàsquet venen d’apunts i infografies del portal de l’Esport, de les respostes del Servei de Consultes del TERMCAT a dubtes plantejats pels usuaris i també de fitxes de criteris que resolen dubtes lingüístics relacionats amb els esports. Pel que fa a l’àmbit a què pertanyen, hi podem trobar termes de conceptes generals de l’esport (per exemple, cursa contínua), medicina de l’esport (corró d’escuma), gimnàstica (cardioboxa), ciclisme (tram de terra en comptes de sterrato), futbol (cara a cara), handbol (handbol de platja), escalada (matalàs d’escalada) o esports nous (futtoc).

Tots els termes nous es poden consultar per separat a l’apartat Incorporacions del 2024 del diccionari en línia.

D’aquesta manera, el TERMCAT manté el compromís de garantir a l’esport català la possibilitat de consultar tota la seva terminologia classificada per esports i permanentment posada al dia. En bona part, gràcies a la col·laboració inestimable d’usuaris, d’especialistes i, sobretot, de les federacions esportives agrupades sota la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

Aquest diccionari es va publicar inicialment l’any 2010, elaborat pel TERMCAT en col·laboració amb la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i de diverses federacions balears i valencianes, i amb el suport dels governs català (Secretaria de Política Lingüística), andorrà (Direcció General de Política Lingüística) i balear (Direcció General de Política Lingüística).

El Diccionari general de l’esport forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que actualment ofereix més de 180 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.