El TERMCAT participa al IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”

Col·loqui Internacional Pompeu Fabra

El diccionari normatiu del català separa sovint en articles diferents la forma masculina i la forma femenina en els noms de parentiu (pare, mare) i les separa sempre en els noms d’animals (lleó, lleona; anyell, anyella).

És lògic seguir criteris diferents en els noms de parentiu i en els noms d’animals, tenint en compte les semblances que ja va indicar Gerald Durrell? I, encara més, és lògic que un pare i una mare no puguin compartir article de diccionari? O un gat i una gata? I com podem saber que el mascle de la cabra és el boc o que l’oncle comparteix vida amb la tia?

Aquest és el tema de la ponència que Joan Rebagliato, terminòleg de l’Àrea de Recerca i Gestió Terminològica, presentarà el dia 18 de novembre al IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”, que tindrà lloc a Tarragona del 18 al 20 de novembre organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

A partir d’aquesta constatació, la comunicació proposarà un tractament del femení de familiars i altres animals basat en la divisió conceptual del món que fan els parlants. Amb l’objectiu que els diccionaris, a més de servir per a interpretar textos, també ens donin la informació necessària per a generar-ne.

Aquest col·loqui, que té lloc cada cinc anys, pretén estudiar Fabra com a autor i com a persona, la seva obra, el seu ideari lingüístic i el de tots els qui van treballar per la llengua al mateix temps que ell; i també com s’ha desenvolupat el procés de codificació del català (i d’altres llengües).