Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dansa clàssica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/309>

  • ca  entrechat [fr], n m
  • es  entrechat, n m
  • fr  entrechat, n m
  • en  entrechat, n

<Dansa clàssica > Salts i girs>

Definition
Salt en què s'encreuen repetidament els peus en el moment de suspensió en l'aire.

Note

  • 1. En funció del nombre d'encreuaments de les cames i de si la recepció del salt es fa sobre les dues cames o sobre una, es distingeix entre entrechat trois ('tres'), entrechat quatre ('quatre'), entrechat cinq ('cinc'), entrechat six ('sis'), entrechat sept ('set'), entrechat huit ('vuit'), entrechat neuf ('nou') i entrechat dix ('deu'). Cal tenir en compte que cada encreuament compta per dos (un per a l'acció de cada peu); així, per exemple, en un entrechat quatre en què es parteix de 5a posició amb el peu dret davant, després de l'impuls enlaire es porta la cama dreta darrere i després altre cop davant per aterrar en 5a posició sense canvi de peu respecte a la posició de partida. Els entrechats que s'indiquen amb un nombre parell (entrechat quatre, six, etc.) corresponen a salts de dues cames a dues cames, mentre que els entrechats que s'indiquen amb un nombre senar (entrechat trois, entrechat cinq, etc.) corresponen a salts de dues cames a una, mostrant a la recepció una de les cames en posició de cou-de-pied davant o darrere.
  • 2. La denominació entrechat prové del francès, i la forma francesa entrechat prové al seu torn de l'italià intrecciatta (capriola intrecciata, que significa 'salt entrellaçat').