Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

ocratoxina A - Diccionari de seguretat alimentària

Presentation
  • ca  ocratoxina A, n f
  • ca  OTA, n f sigla
  • es  ocratoxina A, n f
  • es  OTA, n f sigla
  • fr  ochratoxine A, n f
  • fr  OTA, n f sigla
  • en  ochratoxin A, n
  • en  OTA, n sigla
  • for  C20H18ClNO6

Perills alimentaris

Definition
Ocratoxina produïda per determinades espècies de fongs dels gèneres Aspergillus i Penicillium, principalment Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum i Aspergillus de la secció Nigri, especialment l'agregat Aspergillus carbonarius.

Note

  • 1. Formació: Es produeix sobretot durant l'emmagatzematge dels aliments i, en menor mesura, en els cultius.
  • 2. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, a cereals i llegums contaminats, i també al consum d'aliments processats (com ara el cafè, el cacau, el vi i altres begudes alcohòliques), la fruita seca, la fruita dessecada i el suc de raïm.
  • 3. Efectes en la salut humana: Pot ser molt persistent en el cos humà i es relaciona amb efectes adversos sobre el sistema renal, el sistema immunitari i el sistema nerviós. Està classificada com a possible agent cancerigen en les persones i se li atribueix la capacitat de provocar malformacions en els fetus.
  • 5. La sigla OTA correspon a les inicials dels dos formants de la denominació ocratoxina i a la lletra A, que indica de quin tipus d'ocratoxina es tracta.