ocratoxina A
ocratoxina A
- ca ocratoxina A, n f
- ca OTA, n f sigla
- es ocratoxina A, n f
- es OTA, n f sigla
- fr ochratoxine A, n f
- fr OTA, n f sigla
- en ochratoxin A, n
- en OTA, n sigla
- for C20H18ClNO6
Perills alimentaris
Definició
Ocratoxina produïda per determinades espècies de fongs dels gèneres Aspergillus i Penicillium, principalment Aspergillus ochraceus, Penicillium verrucosum i Aspergillus de la secció Nigri, especialment l'agregat Aspergillus carbonarius.
Nota
- 1. Formació: Es produeix sobretot durant l'emmagatzematge dels aliments i, en menor mesura, en els cultius.
-
2. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, a cereals i llegums contaminats, i també al consum d'aliments processats (com ara el cafè, el cacau, el vi i altres begudes alcohòliques), la fruita seca, la fruita dessecada i el suc de raïm.
- 3. Efectes en la salut humana: Pot ser molt persistent en el cos humà i es relaciona amb efectes adversos sobre el sistema renal, el sistema immunitari i el sistema nerviós. Està classificada com a possible agent cancerigen en les persones i se li atribueix la capacitat de provocar malformacions en els fetus.
- 5. La sigla OTA correspon a les inicials dels dos formants de la denominació ocratoxina i a la lletra A, que indica de quin tipus d'ocratoxina es tracta.