Publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya prop d’un centenar de termes nous

imatge al·legòrica

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 8929, del 2 de juny) 97 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT entre el juliol i el desembre de 2022.

Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats a la meteorologia, l’economia i l’empresa, els esports, les ciències de la salut i el turisme.

L’apartat de meteorologia conté, concretament, 27 termes nous relacionats, sobretot, amb l’electricitat atmosfèrica i els fenòmens convectius extrems. En són exemples: llamp núvol-núvol, llamp núvol-terra, traçador, doll blau, espectre vermell, derecho, supercèl·lula o desdoblament de tempesta.

Pel que fa al bloc d’economia, conté 18 termes relacionats amb l’empresa, les finances o el treball; per exemple, efecte d’atracció, entrevista exprés, cotreball, dades de font zero o intel·ligència de negoci.

El grup de termes d’esports conté sobretot termes relacionats amb el bàsquet i amb els esports de pilota en general (canvi de direcció, cistella decisiva, de punta a punta, minuts decisius, etc.). Algunes de les denominacions han estat proposades pels oients de Catalunya Ràdio i han estat avalades posteriorment pel Consell Supervisor.

L’apartat de ciències de la salut se centra, sobretot, en terminologia relacionada amb la seguretat alimentària, amb termes com ara bioamplificació, brot d’origen alimentari, contaminació creuada o reacció adversa a aliments. Tots els termes d’aquesta secció formen part del Diccionari de seguretat alimentària, que elaboren el Departament de Salut i el TERMCAT amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

Els termes relacionats amb el turisme (circuit obert, hora feliç, joc d’escapada, turismofòbia, etc.) provenen, al seu torn, del Diccionari de turisme, que elaboren el TERMCAT i el Departament d'Empresa i Treball amb el suport del Govern d'Andorra.

Altres àmbits en què també s’han normalitzat termes són, entre d’altres, la sociologia (cita exprés, coallotjament, fes-t’ho-tu), la comunicació (desinformació, informació maliciosa, notícia falsa), la informàtica (galeta de tercers, intel·ligència contra amenaces), la biologia (biologia alternativa), la química (bifenil policlorat similar a les dioxines) o la seguretat (servei d’informació o servei d’intel·ligència).

Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.