Back to top

Cercaterm

Buscador del conjunto de fichas terminológicas que TERMCAT pone a disposición pública. 

Si necesitan más información, pueden dirigirse al Servicio de Consultas (es necesario registrarse previamente).

Resultados para la búsqueda "versi" dentro de todas las áreas temáticas

ajagut del blat ajagut del blat

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Fuente de la imagen del término

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  ajagut del blat, n m
  • ca  bolcament, n m sin. compl.
  • es  encamado
  • fr  piétin-verse
  • fr  verse
  • en  wheat lodging

<Agricultura > Fitopatologia>

Definición
Accident que afecta el blat i altres cereals i que causa la vinclada de les tiges i una floració i espigat defectuosos.
amanida de llamàntol, espàrrecs verds i bolets amb salsa tàrtara amanida de llamàntol, espàrrecs verds i bolets amb salsa tàrtara

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de llamàntol, espàrrecs verds i bolets amb salsa tàrtara
  • es  ensalada de bogavante, espárragos verdes y setas con salsa tártara
  • fr  salade de homard, d'asperges vertes et de champignons à la sauce tartare
  • it  insalata d'astice, asparagi verdi e funghi in salsa tartara
  • en  lobster, green asparagus and mushroom salad with tartar sauce
  • de  Salat mit Hummer, grünem Spargel und Pilzen mit Sauce Tartare

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de mongetes tendres amb llagostins, tòfona i vinagreta amanida de mongetes tendres amb llagostins, tòfona i vinagreta

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de mongetes tendres amb llagostins, tòfona i vinagreta
  • es  ensalada de judías verdes con langostinos, trufa y vinagreta
  • fr  salade de haricots verts aux crevettes, à la truffe et à la vinaigrette
  • it  insalata di fagiolini verdi con mazzancolle, tartufo e vinaigrette
  • en  green beans salad with prawns, truffle and vinaigrette
  • de  Salat mit grünen Bohnen, Garnelen, Trüffel und Vinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de mongetes tendres i encenalls de foie-gras amanida de mongetes tendres i encenalls de foie-gras

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de mongetes tendres i encenalls de foie-gras
  • es  ensalada de judías verdes y virutas de foie gras
  • fr  salade de haricots verts et de copeaux de foie gras
  • it  insalata di fagiolini verdi e scaglie di foie gras
  • en  green beans and foie gras shavings salad
  • de  Salat mit grünen Bohnen und Foie-Gras-Streifen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de mongetes tendres i llagostins amanida de mongetes tendres i llagostins

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de mongetes tendres i llagostins
  • es  ensalada de judías verdes y langostinos
  • fr  salade de haricots verts et de crevettes
  • it  insalata di fagiolini verdi e mazzancolle
  • en  green beans and prawn salad
  • de  Salat mit grünen Bohnen und Garnelen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida tèbia d'espàrrecs verds amb parmesà amanida tèbia d'espàrrecs verds amb parmesà

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida tèbia d'espàrrecs verds amb parmesà
  • es  ensalada templada de espárragos verdes con parmesano
  • fr  salade tiède d'asperges vertes au parmesan
  • it  insalata tiepida d'asparagi verdi al parmigiano
  • en  warm salad of green asparagus with Parmesan
  • de  lauwarmer Salat mit grünem Spargel und Parmesan

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida tèbia de mongetes tendres amb vinagreta de mostassa amanida tèbia de mongetes tendres amb vinagreta de mostassa

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida tèbia de mongetes tendres amb vinagreta de mostassa
  • es  ensalada templada de judías verdes con vinagreta de mostaza
  • fr  salade tiède de haricots verts à la vinaigrette à la moutarde
  • it  insalata tiepida di fagiolini verdi con vinaigrette di mostarda
  • en  warm green bean salad and mustard vinaigrette
  • de  lauwarmer Salat mit grünen Bohnen und Senfvinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

aplicació lleugera aplicació lleugera

<Informàtica > Aplicacions informàtiques>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  aplicació lleugera, n f
  • ca  versió lleugera, n f
  • es  aplicación ligera, n f
  • es  versión ligera, n f
  • es  versión liviana, n f
  • fr  application allégée, n f
  • fr  version allégée, n f
  • fr  version de poche, n f
  • fr  version réduite, n f
  • en  light version, n
  • en  lightweight application, n
  • en  lite app, n
  • en  lite application, n
  • en  lite version, n

<Informàtica > Aplicacions informàtiques>

Definición
Aplicació amb característiques limitades respecte de l'aplicació original completa que generalment ocupa menys espai de memòria i consumeix menys recursos.
apuntar [a/cap a] apuntar [a/cap a]

<01 Conceptes generals de l'esport>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  apuntar [a/cap a], v prep
  • es  apuntar [a/hacia], v prep
  • fr  viser [sur/vers], v prep
  • en  aim [at], to, v prep

<Esport > 01 Conceptes generals de l'esport>

Definición
Disposar en direcció al blanc una arma o un projectil de manera que, en disparar o llançar, hi hagi possibilitats d'encertar-lo.
arada de pala arada de pala

<Agricultura. Ramaderia > Maquinària i equip agropecuari>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

MARTÍ i FERRER, Robert. Diccionari de maquinària agrícola. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura: Curial, 1994. 277 p. (Terminologies)
ISBN 84-393-3155-X; 84-7256-893-8

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  arada de pala, n f
  • es  arado de vertedera
  • fr  charrue à socs
  • it  aratro a versoi
  • it  aratro a vomeri
  • en  mouldboard plough
  • en  shareplough
  • de  Scharpflug

<Maquinària i equip agropecuari>

Definición
Arada, totalment metàl·lica en general, que consta d'un grup de treball, un grup de direcció, un grup de tracció i un grup d'unió.

Nota

  • La rella, la ganiveta i la pala constitueixen el grup de treball; el timó o forcat, el grup de tracció; i el dental i la cameta, el grup d'unió.