Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

entatxonar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  entatxonar, v tr
  • ca  enllardar, v tr sin. compl.
  • es  embutir
  • es  mechar
  • fr  farcir
  • fr  larder

Definición
Fer talls i forats a una peça de carnisseria gran que s'ha de rostir amb l'ajuda d'una agulla d'entatxonar, i omplir-los amb bastonets més o menys grans de cansalada. Els bocins de cansalada poden ser prèviament salats, empolsats de pebre i julivert picats, i marinats en fred coberts de conyac durant una hora. La mateixa operació pot fer-se igualment amb bastonets de pernil o de llengua escarlata, però l'element ha d'estar sempre ben ferm (sortint del refrigerador) per penetrar-hi sense dificultat. Una peça entatxonada de diversos ingredients ofereix un gust més suau i delicat i una presentació (particularment quan es talla) llargament millorada.