Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

denominació d'origen - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
denominació d'origen denominació d'origen

  • ca  denominació d'origen, n f
  • es  denominación de origen
  • fr  appellation d'origine

Definición
Denominació d'un país, d'una regió o d'una localitat, zona o àrea determinada, que designa un producte que n'és originari i que té unes qualitats tipificades i controlades, a causa del medi geogràfic, inclosos els factors naturals i els factors humans. És un dret de propietat que adquireix una importància especial en el món dels vins. Així, a Catalunya tenim els vins de Tarragona, la Terra Alta, el Priorat, el Penedès, la Conca de Barberà, el Maresme, Alella, l'Empordà - Costa Brava, etc. També tenim altres productes que no són vins amb denominació d'origen, com ara: el vedell de Girona (les vedelles es reserven per a la reproducció i la producció de llet), les mongetes de Santa Pau, les anxoves de l'Escala, les gambes de Palamós, i altres que no trigaran (si és que ja no la tenen) a sol·licitar-la, ja que tenen prou renom, com són els alls de Banyoles o els naps de Talltendre.