Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

entrant - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  entrant, n m
  • es  entrante
  • fr  entrée

Definición
Primer plat d'un menú, en el llenguatge comú actualment. En l'ordenació clàssica, però, és un plat que va en tercera posició després del primer plat o de la sopa i el peix, o el plat que tingui lloc. L'entrant és, doncs, el plat que precedeix el rostit. L'ordenació dels àpats evoluciona cap a la simplificació i la reducció del nombre de plats. El menú s'articula avui, sovint, al voltant d'un plat central, precedit d'un entremès o d'una sopa, de vegades d'un entrant, seguit clàssicament d'una amanida, de formatge i de les postres. D'altra part, hi ha qui considera que, en un menú de categoria, l'entrant és el plat que se serveix sempre en quarta posició, que es compon d'un plat preparat en salsa blanca o fosca, i que també pot ser un plat fred. En els entrants, s'hi poden incloure peixos, marisc, platets rebuscats (caviar, terrines, foie-gras), pastes, timbals d'arròs, croquetes, vol-au-vents, preparacions a base d'ous, hortalisses, xarcuteria freda, peixos marinats, etc. (sempre segons la imaginació del cuiner i dels recursos de què disposi) i tots els gèneres i preparacions dels entremesos. En alguns llocs anomenen principi al plat bàsic de l'àpat.