Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

caloria - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  caloria, n f
  • es  caloría
  • fr  calorie

Definición
Unitat utilitzada en nutrició per mesurar l'aportació energètica dels aliments i les necessitats de l'organisme. En dietètica es parla comunament de caloria (cal). L'aportació energètica dels aliments depèn del seu contingut en pròtids (1 g = 4,1 cal), en lípids (1 g = 9,3 cal) i en glúcids (1 g = 4,1 cal). Les sals minerals i les vitamines no aporten calories. L'alcohol proporciona 7 cal per gram (és a dir, de 600 cal per al vi a 3.000 per al conyac i litre de líquid segons les begudes). Les necessitats energètiques es determinen per l'edat, el sexe, l'estatura, el pes, les condicions climàtiques i l'activitat individual. Un home adult esportista necessita de 3.000 a 5.000 calories diàries. Un home sedentari n'ha de consumir de 1.800 a 2.200. El creixement pot augmentar la necessitat calòrica fins a un 50%; la lactància exigeix 700 cal suplementàries al dia, mentre que l'embaràs sol augmentar les necessitats durant les darreres setmanes. L'activitat física eleva les necessitats de 200 a 400 cal per hora. També té una gran importància l'origen de les calories. En una alimentació equilibrada han de provenir dels pròtids (del 12 al 15%), dels lípids (del 30 al 35%) i dels glúcids (del 50 al 55%). Un gran nombre d'obesitats es deuen a un augment del percentatge de glúcids o de lípids; l'excés de calories lipídiques és una de les causes de les malalties cardiovasculars.