Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

maionesa - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  maionesa, n f
  • es  mayonesa
  • fr  mayonnaise

Definición
Salsa feta deixatant rovells d'ou crus, amb oli d'oliva, sal i unes gotes de suc de llimona o de vinagre. Es tracta d'una salsa emulsionada freda, que es fa batent els ingredients ordenadament i metòdicament. S'ha trobat (sense que es pugui confirmar) que la maionesa la varen portar amb les croades el segle XIII. L'etimologia del nom té moltes versions, i són molts els que han reivindicat l'origen d'aquesta salsa, per la ciutat menorquina de Maó. Però està demostrat que ja es coneixia el s. XVI. La literatura que se li ha dedicat no té parangó en cap altra salsa coneguda. Es una de les salses mares per excel·lència. Una maionesa no s'ha de guardar mai al refrigerador, sinó en un lloc fresc, i s'ha de consumir el mateix dia, abans que pugui intoxicar amb la salmonel·la. Se serveix en salsera, per a acompanyar els plats que li són adients, però també es pot emprar com a element decoratiu, o bé d'assaonament de les ensalades russes, les macedònies de crustacis, de peix, d'aviram o d'hortalisses. Encolada amb gelatina, serveix per a napar o arrebossar articles freds, o per a lligar una amanida de qualsevol tipus.