Back to top
Vuelva a la lista de diccionarios online

mango - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentación
  • ca  mango, n m
  • es  mango
  • fr  mangue

Definición
Fruit exòtic originari de Malàisia, introduït a l'Àfrica i l'Amèrica del Sud. Se'n troben tot l'any a causa de les diferències climatològiques de cada país. Més o menys gran, rodó, ovoide i punxegut, el mango té una pell verdosenca, jaspiada de groc, de vermell o de violeta. La seva carn, ataronjada, sucosa i molt perfumada, està adherida a un pinyol molt gros i aixafat. Aquesta fruita, madura aporta 162 cal per 100 g, és molt rica en ferro, en provitamina A i en vitamines C i B. El mango madur no es conserva gaire temps. Es pot utilitzar com a guarnició per al porc i l'aviram i pot formar part de les amanides compostes, de confitures i melmelades, etc. També es menja com l'alvocat, al natural i partit en dos, traient-ne la carn amb una cullereta sòlida o tallat en rodanxes, a daus, etc.