Back to top

Diccionari de química - Presentación

© Autoria: Universitat Politècnica de Catalunya; TERMCAT, Centre de Terminologia; Enciclopèdia Catalana
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2020 (Primera edició: 2016)
Amb la col·laboració de: Fundació Torrens-Ibern
Amb el patrocini de: Obra Social “la Caixa”

 

El Diccionari de química ofereix a la consulta pública més de dos mil termes dels àmbits de la química orgànica, la química inorgànica, la química física i la química analítica. Es tracta d’un subconjunt de termes que forma part d’un projecte més ampli de sistematització de terminologia química en català que s’anirà completant amb la publicació progressiva de terminologia de més branques d’aquesta ciència. L'obra es complementa amb una infografia interactiva de la taula periòdica dels elements

Es tracta d’una obra elaborada conjuntament per la Universitat Politècnica de Catalunya, Enciclopèdia Catalana i el TERMCAT. Forma part de la col·lecció de diccionaris científics i tècnics Ciència i Tecnologia i compta amb la col·laboració de la Fundació Torrens-Ibern i el patrocini de l'Obra Social “la Caixa” 

El punt de partida de la nomenclatura del diccionari ha estat la base de dades de la Gran enciclopèdia catalana, i s’hi han afegit els termes requerits per a la comprensió d’alguns dels conceptes definits i se n’han eliminat els més generals.

Cada article conté la informació següent: la denominació catalana considerada principal i les sinònimes amb la indicació del tipus de remissió entre elles; equivalents en castellà i anglès; símbols i fórmules, si escau; l’àrea temàtica en què es classifica el terme; una definició, i, molt sovint, notes de tipus enciclopèdic. Moltes de les entrades també inclouen imatges que il·lustren de manera gràfica la informació conceptual del terme definit.

El diccionari també inclou uns annexos que complementen la informació terminològica de les entrades per a facilitar-ne la interpretació.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

Amb la publicació en línia es vol reforçar la voluntat principal d’aquest treball terminològic: que la terminologia de la química sigui accessible a tots els sectors que en són usuaris (estudiants que comencen el grau de Química i graus de ciències afins; alumnes de batxillerat i els seus docents; periodistes i divulgadors científics; traductors i correctors, i aficionats a la química en general). Us encoratgem, doncs, a utilitzar-la, a difondre-la entre el col·lectiu implicat i a fer-nos arribar qualsevol suggeriment de millora o actualització.

 

Equip de treball
Pròleg
Introducció
Arbre de camp
Annex I: Nomenclatura i formulació de química inorgànica
Annex II: Nomenclatura de química orgànica
Bibliografia

Infografies interactives:
Taula periòdica dels elements (amb informació del caràcter metàl·lic dels elements i de l'electronegativitat en l’escala de Pauling)

taula periòdica

Cromatografia

Cromatografia

Material complementari:

#termedelasetmana: química física
Glicerina o glicerol?
En primera persona: Òscar Aznar
Nous noms per a nous elements: nihoni, moscovi, tennes i oganessó
#termedelasetmana: carboni
Cristalls líquids: noms molt ben posats

 

Autoria:

Logo Universitat Politècnica de Catalunya         TERMCAT          Logo Enciclopèdia catalana

 

Edició:    

TERMCAT

 

 Amb la col·laboració:

Fundació torrensibern

  

 Amb el patrocini de: 

Logo obra social la caixa

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de química [en línia]. 3a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/212>

 

Última actualización: 28-04-2023