Back to top

Diccionari de sociologia

Presentación

Diccionari de sociologia - Presentación

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019

 

El Diccionari de sociologia que presentem posa a l’abast dels usuaris més de 1.200 termes d’alguns àmbits d’estudi de la sociologia, una mica més de la meitat dels termes que contindrà l’obra sencera, en curs d’elaboració. Hem volgut avançar la difusió parcial de les dades per a facilitar la consulta pública de la informació, que es considera ja prou avançada, amb la intenció d’anar completant-ne progressivament el contingut en actualitzacions posteriors amb la incorporació dels termes de la resta d’àrees temàtiques del diccionari. D’una altra banda, amb aquesta publicació també volem reconèixer i agrair la col·laboració del nombrós grup d’experts que ha revisat conceptualment la terminologia, i que trobareu en el document adjunt  d’Equip de treball.

En aquesta primera versió del diccionari hi trobareu, concretament, termes pertanyents a les àrees temàtiques de modernització i globalització, economia i sistemes socioeconòmics, socialització, institucionalització, família, treball, lleure i consum, cultura i identitat, religió, conflicte, desigualtat i exclusió social, cicles de vida i salut, i polítiques socials i estat del benestar. Podeu consultar el document d’Arbre de camp per situar aquestes àrees temàtiques en el conjunt.

En l’elaboració d’aquest diccionari es va prendre com a punt de partida el Diccionari de sociologia que la Fundació Barcelona i el TERMCAT van publicar el 1992 i que contenia uns 400 termes.

Cada terme inclou les denominacions en català, àrea temàtica, definició, equivalents en castellà i anglès i, si escau, notes complementàries que amplien la informació de la definició, remeten a altres termes per ajudar a establir el concepte, donen informació de l’ús o de l’origen dels termes, etc.

Amb la publicació en línia volem fer accessible la terminologia a tots els usuaris potencials, experts en sociologia o en ciències socials, estudiants, mediadors lingüístics i tota mena de lectors interessats en aquesta matèria. Us encoratgem a utilitzar la terminologia, a difondre-la entre els col·lectius potencialment interessats i a fer-nos arribar qualsevol suggeriment de millora o actualització.

Podeu accedir a les fitxes terminològiques mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari), mitjançant l’accés a la llista temàtica de les denominacions en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Arbre de camp
Bibliografia

 

Autoria i edició:

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de sociologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/269>

 

Última actualización: 29-05-2020